Δελτία τύπου

24 Σεπτεμβρίου 2021

«PANDEMICS VIS À VIS OTHER SYSTEMIC RISKS. THE ROLE OF INSURANCE» LIVE FROM HYDRA

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) διοργάνωσε webinar με θέμα την πανδημία και τους άλλους συστημικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, το οποίο προβλήθηκε ζωντανά από το νησί της Ύδρας.

Καθώς η καθιερωμένη εδώ και πάνω από 20 χρόνια Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών δεν πραγματοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας COVID-19, το εν λόγω webinar στοχεύει στο να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος με την επικείμενη Συνάντηση του 2022.

Στο εν λόγω webinar το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 250 άτομα, συζητήθηκαν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Κράτη, οι κοινωνίες και βέβαια η ασφαλιστική αγορά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεγάλων και εν δυνάμει συστημικών κινδύνων όπως οι πανδημίες, οι κυβερνοεπιθέσεις και η κλιματική αλλαγή.

Τις απόψεις τους πάνω στο θέμα αντάλλαξαν ο Thilo Herrmannsdörfer, Market Head P&C Greece, Cyprus, Malta, Turkey, Director, Reinsurance, Swiss Re, ο Οlav Jones, Deputy Director General/Director, Economics & Finance, Insurance Europe και ο Andreas Voßberg, Senior Underwriter, Central, Eastern and Southern Europe, Munich Re.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Συστημικοί κίνδυνοι είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να επηρεάσουν το σύνολο της κοινωνίας ταυτόχρονα και έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, κατέληξαν οι ομιλητές. Για παράδειγμα, η πανδημία COVID – 19 ξεκίνησε ως ένα ζήτημα υγείας αλλά οι επιπτώσεις της επεκτάθηκαν στην οικονομία, την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και πολλούς ακόμα τομείς. Παρότι η παγκόσμια κοινότητα θα έπρεπε να περιμένει μία πανδημία, τελικά δεν είμασταν προετοιμασμένοι.

Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην κάλυψη συστημικών κινδύνων σε ορισμένες περιπτώσεις αυτόνομα και σε άλλες μέσω λύσεων συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των λεγόμενων ΣΔΙΤ.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε επιτυχημένα παραδείγματα διαφόρων ευρωπαϊκών και άλλων χωρών εστιάζοντας στην κάλυψη φυσικών καταστροφών. Μέσα από τέτοια μοντέλα στα οποία η ασφαλιστική αγορά ενεργό συμμετοχή, οι πολίτες καλύπτουν την περιουσία τους από φυσικές καταστροφές και μάλιστα με ιδιαίτερα προσιτό κόστος. Βέβαια για να προωθηθούν τέτοιου είδους λύσεις είναι απαραίτητος ο ρόλος των Κυβερνήσεων.

Οι ομιλητές τόνισαν επίσης τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης των πολιτών από νεαρή ηλικία για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και τον τρόπο που μπορούν να τους διαχειριστούν μέσω της ασφάλισης.

«Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει όλοι : Κράτη, νομοθέτες, ασφαλιστική αγορά και κεφαλαιαγορές να είμαστε συγχρονισμένοι και σε επαγρύπνηση, καθώς οι τεχνικές του παρελθόντος δεν θα μας βοηθήσουν να πάμε μπροστά», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ. Κλείνοντας το webinar ο κ. Σαρρηγεωργίου προσκάλεσε όλους τους συμμετέχοντες του webinar στην Ύδρα για τη Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών του 2022.


Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2021
Από την Υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων
Πληροφορίες : Εύη Τσιούρη, τηλ. 210 33 34 124
ΕΝΤ. 4178

Μέλη ΕΑΕΕ

Τα μέλη μας