Η αξία της πρόληψης

Φροντίζουμε εγκαίρως

Με την πρώτη ματιά, πρόληψη και ασφάλιση μοιάζουν έννοιες αντιφατικές μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι παρά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αυτού της φροντίδας για το μέλλον. Με την ασφάλιση προνοούμε ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τα απρόοπτα της ζωής, μικρά και μεγάλα, που θα φέρει το αύριο. Με την πρόληψη πάλι, φροντίζουμε από πριν ώστε να αποφύγουμε μελλοντικές δυσκολίες ή να μειώσουμε σημαντικά τις πιθανότητες να μας συμβούν.

Πολλές δυσκολίες στη ζωή είναι απρόβλεπτες. Αυτές όμως που μπορούν να προβλεφθούν, κάνουν την πρόληψη μια αξία πολύτιμη. Στην ΕΑΕΕ αναγνωρίζουμε την αξία αυτή και, έχοντας συναίσθηση του ειδικού βάρους της αποστολής μας, συμβάλλουμε ενεργά στη διάδοσή της. Με εκπαιδευτικές δράσεις, με εκδηλώσεις, μέσα από τη δράση των εταιριών-μελών μας και με κάθε άλλο τρόπο που διαθέτουμε.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης κάνει τη ζωή όλων μας καλύτερη. Μας θωρακίζει και μας προσφέρει μια σταθερά καλή ποιότητα ζωής, με όλο και λιγότερους κινδύνους, δυσκολίες και απρόοπτα.

Συνδυάζοντας την ασφάλιση και την πρόληψη, ο άνθρωπος είναι καλυμμένος από κάθε άποψη. Νιώθει ακόμα περισσότερο ασφαλής. Ελεύθερος να κάνει σχέδια και όνειρα, να βάλει στόχους, να προχωρήσει στη ζωή ακάθεκτος.

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε χρήσιμο περιεχόμενο, δοσμένο με ευχάριστο και χρηστικό τρόπο, που θα σας βοηθήσει να βάλετε σήμερα κιόλας στη ζωή σας το πολύτιμο αγαθό της πρόληψης.

10 σημεία για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Η χώρα μας σταθερά παρουσιάζει υψηλότερους δείκτες σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πολλά από αυτά τα ατυχήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι οδηγοί συνειδητοποιούσαν την αξία της πρόληψης στο δρόμο. Οι εύκολες και πρακτικές συμβουλές που ακολουθούν, μπορούν να εφαρμοστούν από την επόμενη κιόλας διαδρομή σας, περιορίζοντας σημαντικά τις πιθανότητες να εκτεθείτε σε κινδύνους καθ’ οδόν.

ΖΩΝΗ

Η ζώνη είναι απαραίτητη ακόμα και στην πιο μικρή διαδρομή. Τα σημερινά προηγμένα μέσα ασφάλειας όπως οι αερόσακοι δεν μας προστατεύουν αποτελεσματικά αν δεν φοράμε τη ζώνη μας. Ακόμα και μια σύγκρουση με 40 χλμ. μπορεί να είναι θανατηφόρα.

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Κρατάτε πάντα τις αποστάσεις. Προσπερνάτε μόνο από αριστερά. Μην κινείστε ποτέ στο αντίθετο ρεύμα. Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) προστατεύει πρώτα εσάς.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Η υπερβολική ταχύτητα στο δρόμο είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες ατυχημάτων. Είναι προτιμότερο να φτάσετε στον προορισμό σας λίγο αργότερα, σώοι και αβλαβείς. Επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί και η πολύ χαμηλή ταχύτητα, αφού παρεμποδίζει την κυκλοφορία και τους άλλους οδηγούς.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ

Αν οδηγήσετε μετά την κατανάλωση αλκοόλ, μετατρέπετε το όχημά σας σε κινούμενη βόμβα που μπορεί να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή. Αν γνωρίζετε ότι θα πιείτε, προνοήστε να υπάρχει κάποιος νηφάλιος στην παρέα για να οδηγήσει. Σε άλλη περίπτωση χρησιμοποιήσετε για τη μετακίνησή σας μέσα συγκοινωνίας ή ταξί.

ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ

Η χρήση κινητού αποσπά επικίνδυνα την προσοχή σας, ακόμα και με bluetooth ή ανοιχτή ακρόαση. Αντισταθείτε με κάθε τρόπο στον πειρασμό να δείτε τον social media λογαριασμό σας ή τα email σας στο smartphone σας, ενώ οδηγείτε. Μπορεί να προκαλέσετε σοβαρότατο ατύχημα. Χρησιμοποιήστε το κινητό όταν είστε σταματημένοι.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ

Η χρήση παιδικού καθίσματος είναι απολύτως απαραίτητη. Σε περίπτωση ατυχήματος, το παιδί σας κινδυνεύει με θανάσιμο τραυματισμό. Μην ξεχάσετε επίσης να ενεργοποιήσετε το παιδικό κλείδωμα της πόρτας.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Συντηρείτε σωστά και τακτικά το όχημά σας. Η κακή συντήρηση έχει άμεσο αντίκτυπο στην ενεργητική του ασφάλεια. Πριν ταξιδέψετε, κάντε έναν επιπλέον έλεγχο.

ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Ελέγχετε συχνά την πίεση των ελαστικών του οχήματός σας και εντοπίζετε τυχόν βαθιά κοψίματα. Ανανεώνετε τα ελαστικά σας όταν φθαρούν ή παλιώσουν. Μην κυκλοφορείτε ποτέ σε χιόνια ή πάγο χωρίς αλυσίδες.

ΣΗΜΑΤΑ

Μην παραβιάζετε ποτέ τα σήματα κυκλοφορίας και ιδίως το κόκκινο φανάρι.

ΓΕΝΙΚΑ

Μην ξεχνάτε ότι η σωστή οδήγηση απαιτεί γνώση, σύνεση, υπευθυνότητα και σεβασμό στους άλλους.

10 σημεία για την πρόληψη πυρκαγιάς

Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πυρκαγιάς είναι η ανθρώπινη αμέλεια. Τα ανθρώπινα λάθη όμως μπορούν να περιοριστούν με την πρόληψη. Με σωστή ενημέρωση και υιοθέτηση καλών συνηθειών, οι πιθανότητες λάθους και εκδήλωσης πυρκαγιάς περιορίζονται σημαντικά. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε, για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με την απειλή μιας ανεξέλεγκτης φωτιάς.

ΠΑΙΔΙΑ

Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά να παίζουν με σπίρτα, αναπτήρες, εύφλεκτα υλικά. Όταν μαγειρεύετε, φροντίστε να παιδιά να είναι μακριά από τις εστίες φωτιάς.

ΥΠΑΙΘΡΟΣ

Κόψτε και απομακρύνετε ξερά χόρτα, φύλλα, πευκοβελόνες από στέγες, υδρορροές, σκεπές, καθώς και από τον κήπο, το οικόπεδο και κάθε χώρο γύρω από την οικοδομή. Μην δοκιμάζετε να ψήσετε χωρίς να έχετε κοντά σας πυροσβεστικά μέσα (φτυάρι, νερό, κουβάς κ.ά).

ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΛΑΔΙ

Όταν φλέγεται το λάδι στο τηγάνι, μην προσπαθήσετε ποτέ να σβήσετε τη φλόγα με νερό. Βρέξτε ένα πανί και τοποθετήστε το πάνω στο σκεύος.

ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

Η καταπολέμηση της φωτιάς χρειάζεται τα κατάλληλα μέσα. Καταρχήν, αγοράστε πυροσβεστήρες, τουλάχιστον έναν για την κουζίνα και έναν για το υπνοδωμάτιο. Έχετε διαθέσιμα εργαλεία πυρόσβεσης (φτυάρι, τσεκούρι, κουβάδες). Αν έχετε δεξαμενή, γεώτρηση ή πισίνα, φροντίστε να υπάρχει πάντα ελεύθερη πρόσβαση από το σπίτι.

ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ

Αν δημιουργηθεί εστία φωτιάς από βραχυκύκλωμα σε καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές ή πίνακα, μην ρίξετε ποτέ νερό. Κατεβάστε τον γενικό και χρησιμοποιήστε πυροσβεστήρα CO2 (διοξειδίου του άνθρακα).

ΓΚΑΖΙ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Φροντίστε να αποθηκεύετε τις εύφλεκτες ύλες (γκάζι, πετρέλαιο, οινόπνευμα, χρώματα βερνίκια) σε ξεχωριστές τοποθεσίες, αν είναι δυνατό εκτός σπιτιού. Αλλάζετε τις φιάλες υγραερίου σε εξωτερικό χώρο με προσοχή και πάντα χωρίς την παρουσία ζωντανής φλόγας (τσιγάρο, τζάκι, κεριά κ.ά).

ΕΣΒΗΣΕ ΚΑΛΑ;

Ανάψατε τζάκι; Ψήσατε στην ύπαιθρο; Καπνίσατε; Βεβαιωθείτε ότι η φωτιά έχει σβήσει! Ποτέ μην πέσετε για ύπνο αν δεν έχετε σβήσει οποιοδήποτε θερμαντικό σώμα λειτουργεί με φλόγα.

ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

Αν το σπίτι σας βρίσκεται σε δασώδη περιοχή, μην υποτιμάτε τη δύναμη της φωτιάς και του αέρα. Η υγεία της οικογένειάς σας είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε υλικά αγαθά. Αν αντιληφθείτε ότι φωτιά δάσους μπορεί να απειλήσει την κατοικία σας, μαζέψτε την οικογένειά σας σε συγκεκριμένο σημείο, ντυθείτε με ελαφριά βαμβακερά ρούχα, προμηθευτείτε μπόλικο νερό και τα σημαντικά έγγραφα (ταυτότητες, διαβατήρια, ασφαλιστήρια) και φύγετε από το σπίτι σας όσο έχετε ακόμα χρόνο, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών.

ΠΡΙΝ ΑΝΑΨΕΤΕ, ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

Πριν ανάψετε το τζάκι, το γκάζι, το τσιγάρο σας ή έστω ένα κεράκι, σκεφθείτε τους παραπάνω κανόνες.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Σε κάθε περίπτωση κινδύνου καλέστε την πυροσβεστική (112), ασθενοφόρο ή την αστυνομία.

10 σημεία για πιο υγιεινή ζωή

Μοιάζει αυτονόητο, αλλά συχνά ξεχνάμε πόσο πολύ επηρεάζεται η κατάσταση της υγείας μας από τον τρόπο ζωής μας! Υιοθετώντας πιο υγιεινές συνήθειες, περιορίζουμε σημαντικά τον κίνδυνο ασθένειας. Δεν είναι πάντα εύκολο να απαλλαγούμε από τη δύναμη της συνήθειας, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο όταν πρόκειται για κάτι τόσο πολύτιμο όσο η υγεία μας. Ας δούμε κάποια μικρά βήματα με μεγάλα οφέλη για την ποιότητα ζωής μας!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ζούμε στη χώρα της ελληνικής μεσογειακής διατροφής. Γιατί λοιπόν να μην την ακολουθούμε κι εμείς οι ίδιοι; Επιλέξτε ελαιόλαδο. Βάλτε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και όσπρια στα γεύματά σας. Περιορίστε το κόκκινο κρέας, αντικαθιστώντας το με ψάρια, πουλερικά ή κουνέλι.

ΑΣΚΗΣΗ

Προσπαθήστε να ασκηθείτε έστω και για 30 λεπτά με μέτρια ένταση, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΒΑΡΟΣ

Φροντίστε να βρίσκεστε κοντά στο φυσιολογικό για το ύψος και την ηλικία σας βάρος.

ΑΓΧΟΣ

Το στρες βλάπτει σοβαρά την υγεία. Μάθετε πώς να χαλαρώνετε. Σκεφθείτε θετικά!

ΥΠΝΟΣ

Φροντίστε να αναπαύεστε και να κοιμάστε καλά κατά τις βραδινές ώρες. Έτσι προλαμβάνετε πολλές διαταραχές και νοσήματα και απολαμβάνετε γενικότερα μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής. Εξαιρετικά ωφέλιμος είναι και ο μεσημεριανός ύπνος.

ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Μία απόφαση είναι! Πάρτε την και τηρήστε την. Εάν σας φαίνεται δύσκολο, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

ΠΟΤΟ

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερα από 2-3 ποτά την ημέρα.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ

Τα συμπληρώματα δεν υποκαθιστούν την τροφή, ενώ η κατάχρηση μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ

Τα εμβόλια δεν είναι μόνο για παιδιά. Και οι ενήλικοι πρέπει να εμβολιάζονται (π.χ. κατά του πνευμονιόκοκκου ή της γρίπης). Συζητήστε με τον γιατρό σας και θα σας συστήσει τι πρέπει να κάνετε.

ΕΓΚΑΙΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Οι προληπτικές εξετάσεις σώζουν ζωές! Η έγκαιρη διάγνωση ορισμένων παθήσεων στα αρχικά τους στάδια επιτρέπει την αποτελεσματική θεραπεία τους (π.χ. PSA για τον καρκίνο του προστάτη, Pap Test για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας). Ο προγραμματισμός και η επιλογή των εξετάσεων πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το ιστορικό του κάθε ατόμου, ενώ μετά τα 40 συστήνεται ετήσιος γενικός έλεγχος, το λεγόμενο τσεκάπ.

10 σημεία για την προστασία του περιβάλλοντος

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΑ

Μην αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση “αναμονής”. Σβήνετε τα φώτα στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε. Σπαταλάτε ευρώ και ενέργεια, χωρίς λόγο.

ΜΗΝ ΡΥΠΑΙΝΕΤΕ

Μην πετάτε σκουπίδια στο δρόμο, όπως δεν τα πετάτε στο σαλόνι σας. Συχνά δεν φταίει μόνο το Κράτος, αλλά κι εμείς.

ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ

Χρησιμοποιείτε λάμπες χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED ή οικονομίας). Καίνε πολύ λιγότερο ρεύμα και αντέχουν πολύ περισσότερο.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΕ

Χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, αλουμίνιο, συσκευές, ελαστικά και πολλά άλλα είδη και υλικά ανακυκλώνονται, ωφελώντας πολλαπλά το περιβάλλον. Έτσι δεν εξαντλούμε τους πόρους του πλανήτη μας για την παραγωγή νέων προϊόντων, περιορίζουμε σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων, συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η ανακύκλωση δεν κοστίζει τίποτε, ενώ με λίγη οργάνωση θα μπορούσε να σας αποφέρει ένα μικρό έσοδο (π.χ. ανακύκλωση χαρτιού ή αλουμινίου).

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ

Για αυτό δεν το θεωρούμε δεδομένο και δεν το σπαταλάμε. Κάνουμε οικονομία (ξύρισμα, μπανιέρα, πότισμα, πλύσιμο μπαλκονιών) προτού στερέψουν οι πηγές και πούμε “το νερό νεράκι”!

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ

Μην εκτυπώνετε αρχεία από τον υπολογιστή σας αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Αν είναι για δική σας χρήση, τυπώστε σε ήδη χρησιμοποιημένο από τη μία μεριά χαρτί.

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΟ

Χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό και το θερμοσίφωνο με μέτρο και μόνο όταν πραγματικά τα χρειαζόμαστε. Είναι από τις πιο ενεργοβόρες και ευρωβόρες συσκευές.

ΟΔΗΓΗΣΗ

Οδηγείτε οικονομικά και οικολογικά! Χωρίς ραλίστικες επιταχύνσεις και απότομα φρεναρίσματα. Αν έχετε τη δυνατότητα να αντικαταστήσετε το αυτοκίνητό σας με υβριδικό, θα ωφελήσετε σημαντικά το περιβάλλον και την τσέπη σας και θα συμβάλλετε στην εξοικονόμηση ενέργειας.

ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ

Η πλαστική σακούλα είναι η κατάρα της εποχής μας. Μην τη χρησιμοποιείτε, ακόμα και αν έχετε να διαθέσετε τα λίγα λεπτά που στοιχίζει. Στους ωκεανούς του πλανήτη μας υπάρχουν αχανείς εκτάσεις πλήρως καλυμμένες από τον καταστροφικό αυτόν ρύπο, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για το θαλάσσιο οικοσύστημα και το περιβάλλον γενικότερα.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Κάντε τα μπαλκόνια, τις βεράντες και τις ταράτσες σας χώρους πρασίνου. Έτσι όχι μόνο αυξάνετε τον δείκτη πρασίνου της συνοικίας σας, συμβάλλοντας σε μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα, αλλά και μονώνετε το σπίτι σας με τρόπο οικολογικό. Το όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας είναι μόνιμο και ξεπερνά κατά πολύ το αρχικό κόστος, που είναι ούτως ή άλλως λογικό.

Το κράνος σώζει ζωές - Δέκα σημεία για τη σωστή χρήση του

Πολλοί θεωρούν ασύγκριτη την αίσθηση ελευθερίας και την εμπειρία οδήγησης που προσφέρει η μοτοσικλέτα. Για να απολαμβάνει όμως κανείς τις δίτροχες διαδρομές του με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, είναι επιβεβλημένη η χρήση κράνους. Το κράνος δεν είναι ένα διακοσμητικό ή συνοδευτικό εξάρτημα, αλλά απαραίτητο μέσο ασφάλειας για κάθε οδηγό και επιβάτη δικύκλου. Οι σύντομες συμβουλές που ακολουθούν, θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήστε αυτό το πολύτιμο μέσο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΤΥΠΟΣ ΚΡΑΝΟΥΣ

Ακόμα και μια πρόσκρουση με ταχύτητα 5 χλμ/ώρα μπορεί να επιφέρει ακαριαίο θάνατο. Για αυτό φοράτε πάντα, ακόμα και στις πιο μικρές διαδρομές, το κατάλληλο κράνος full-face ή jet.

ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Επιλέξτε ένα ασφαλές κράνος, που να έχει κατασκευαστεί εξωτερικά από fiberglass, carbonfiber και Kevlar ή από κάποιο θερμοπλαστικό υλικό, όπως abs ή polycarbonate, και εσωτερικά από πολυστερίνη.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Επιλέξτε ένα ποιοτικό κράνος που να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα πιστοποίησης και συγκεκριμένα στο ECE 22-05, το οποίο είναι αποδεκτό σε περισσότερες από 50 χώρες.

ΜΕΓΕΘΟΣ

Διαλέξτε το σωστό μέγεθος. Το κράνος δεν πρέπει ούτε να είναι πολύ σφιχτό στο κεφάλι, γιατί θα κουράζει, ούτε και πολύ χαλαρό με το κεφάλι να πλέει μέσα σε αυτό.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

Μην φοράτε το κράνος ποτέ μετά την ημερομηνία λήξης του. Η μέγιστη διάρκεια ζωής ενός κράνους είναι 5 έτη. Μετά από αυτό το διάστημα, η προστασία που προσφέρει μειώνεται δραματικά εξαιτίας των φθορών που συσσωρεύονται και του πολυμερισμού των υλικών.

ΚΩΔΙΚΑΣ

Τηρείτε τον ΚΟΚ. Ο Κώδικας επιβάλλει τη χρήση κράνους για οδηγούς και επιβάτες μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων χωρίς κουβούκλιο. Σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο είναι τσουχτερό και οι κυρώσεις αυστηρές.

ΚΟΥΜΠΩΣΤΕ ΤΟ

Φοράτε πάντα το κράνος σας κουμπωμένο. Το ξεκούμπωτο κράνος δεν σας προστατεύει αποτελεσματικά.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Το κράνος προορίζεται για το κεφάλι σας, όχι για να είναι περασμένο στο χέρι σας.

ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Το μέτωπο του κράνους πρέπει να κάθεται στην οριογραμμή των φρυδιών.

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ

Μην αναβάλλετε την αγορά κράνους και μην λυπάστε το ποσό αγοράς αυτού του πολύτιμου προστατευτικού μέσου. Το κράνος έχει την αξία μιας ζωής!

Παιδί στο αυτοκίνητο - Δέκα σημεία για ασφαλείς διαδρομές με την οικογένειά σας

Σε μια χώρα όπου τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα, η ασφάλεια κατά τη μεταφορά του παιδιού αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχει διαδοθεί όσο πρέπει η σωστή νοοτροπία για την ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο, ενώ πολλοί ενήλικοι, προσπαθώντας να μην χαλάσουν το χατίρι στο παιδί τους, του επιτρέπουν επικίνδυνες συμπεριφορές κατά τη διαδρομή, βάζοντάς το άθελά τους σε μεγάλο κίνδυνο. Διαβάστε και ακολουθήστε, αν δεν το κάνετε ήδη, τις παρακάτω συμβουλές. Είναι πολύτιμες, γιατί προστατεύουν ό,τι πιο πολύτιμο έχετε, το παιδί σας!

ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ

Το παιδί πρέπει να κάθεται πάντοτε στο ειδικό παιδικό κάθισμα. Ποτέ στα γόνατά μας, ποτέ σε θέση που προορίζεται για ενηλίκους. Ο κίνδυνος θανάσιμου τραυματισμού είναι μεγάλος.

ΖΩΝΗ

Εκτός από το ειδικό κάθισμα, απαραίτητη είναι πάντα και η χρήση της ζώνης, είτε του καθίσματος είτε του αυτοκινήτου (ανάλογα με τον τύπο καθίσματος). Οι ζώνες, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, προστατεύουν το παιδί, καθώς το συγκρατούν στη θέση του σε περίπτωση ατυχήματος.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Επιλέξτε για το παιδί σας ένα ποιοτικό κάθισμα που να φέρει ετικέτα με το γράμμα Ε. Αυτό σημαίνει ότι το παιδικό κάθισμα έχει περάσει από ειδικές δοκιμασίες αντοχής, ασφάλειας και άνεσης, καθώς και ποιότητας υλικών, σύμφωνα με τον κανονισμό 44 του ελέγχου ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ

Τα καθίσματα κατηγοριοποιούνται κυρίως με βάση το βάρος του παιδιού σας. Συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα με τις κατηγορίες, όπως προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

  • Ομάδα 0: απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 12 μηνών και βάρους έως 10 κιλών
  • Ομάδα 0+: απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών και βάρους έως 13 κιλών
  • Ομάδα 1: απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 4 ετών και βάρους 9 έως 18 κιλών
  • Ομάδα 2: απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών και βάρους 15 έως 25 κιλών
  • Ομάδα 3: απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών και βάρους 15 έως 36 κιλών

ΜΠΡΟΣΤΑ Ή ΠΙΣΩ;

Το παιδικό κάθισμα ιδανικά τοποθετείται στις πίσω θέσεις. Όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή μπορείτε να το τοποθετήσετε στο κάθισμα του συνοδηγού, προσέχοντας πάντα να είναι απενεργοποιημένος ο αερόσακος συνοδηγού, που μπορεί να τραυματίσει σοβαρότατα το παιδί σας, σε περίπτωση που ανοίξει. Για την απενεργοποίησή του συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του οχήματος.

ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Όταν το παιδί είναι ακόμη μωρό (μέχρι 10 κιλά) το παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου πρέπει να είναι στραμμένο προς τα πίσω. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες τοποθέτησης του καθίσματός σας και εγκαταστήστε το στο αυτοκίνητό σας με μεγάλη προσοχή. Τυχόν λάθη τοποθέτησης μειώνουν σημαντικά την προστασία του καθίσματος και ενδέχεται να βάλουν το παιδί σας σε κίνδυνο. Η συμβουλή των ειδικών σε μεγάλα καταστήματα πώλησης παιδικών καθισμάτων είναι, σε κάθε περίπτωση, χρήσιμη. Όταν το παιδί φτάσει την ηλικία που μπορεί πλέον να αποχωριστεί το παιδικό κάθισμα, κάθεται πάντοτε στις πίσω θέσεις και πάντοτε φορώντας τη ζώνη του.

ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική μέχρι τα 12 έτη. Πέρα από την ηλικία όμως, σημαντικό είναι και το ύψος. Τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένα ώστε να προστατεύουν επιβάτες ύψους 1,35 μ και πάνω. Για παιδιά μικρότερου ύψους συστήνεται η χρήση καθίσματος.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ενεργοποιήστε τη λεγόμενη παιδική ασφάλεια για τις πίσω πόρτες του οχήματος, που δεν επιτρέπει στο παιδί να ανοίξει από μέσα.

ΣΗΜΑ

Κολλήστε στο πίσω τζάμι το χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο σήμα “Παιδί στο αυτοκίνητο”. Έτσι οι υπόλοιποι οδηγοί γνωρίζουν και προσέχουν περισσότερο.

ΚΩΔΙΚΑΣ

Γνωρίζατε ότι η χρήση “ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας” επιβάλλεται από τον ΚΟΚ για τη μεταφορά παιδιών στο αυτοκίνητο; Επομένως, κάθισμα και ζώνη χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά, ενώ οι παραβάτες οδηγοί τιμωρούνται με αυστηρές ποινές και βαριά πρόστιμα.

 

Μέλη ΕΑΕΕ

Τα μέλη μας